Hoe kan ik de patronen in mijn ruimte verwerken en hoe reken ik uit wat ik nodig heb?

Castelo de Portugal biedt de mogelijkheid een ontwerp van uw vloer te maken. Dit is erg handig om een beeld te krijgen van kleur en design.
We kunnen ook oplossingen bedenken voor ruimte die erg nauw is, zoals een hal of wat te doen als er, bijvoorbeeld, een muur schuin loopt.
We kunnen verschillende ontwerpen maken in verschillende kleuren of patronen. We tellen er een voor u en maken dan een vrijblijvende offerte die we meesturen. Kijk eens bij een ontwerp laten maken.

Welke lijmsoorten zijn er voor de tegels ?

Meestal wordt er een poederlijm gebruikt verkrijgbaar bij de bouwmarkten. Voor wandtegels is er ook een kant en klare pasta lijm verkrijgbaar. De poederlijm wordt aangemaakt met water en een zak van 25 kg. doet ongeveer 7 to 10 m2. Zuigende oppervlakken zoals gips moeten voorbehandeld worden met hechtingsbevorderende dispersie.

Hoe moet ik de lijm aanbrengen ?

U kunt het beste een grove lijmkam gebruiken met tanden van ongeveer 1,5 cm. De lijm dik aanbrengen maar geen grotere oppervlakte dan voor +/- 12 tegels.

Vloerverwarming: waar moet ik rekening mee houden ?

Zowel vloerverwarming aangesloten op de CV als electrische vloerverwarming kan worden gebruikt. Dit bestaat uit een dunne draad dat “zigzaggend” op de ondergrond wordt gelegd. Ertussen wordt een regulator gemonteerd om het element op de juiste temperatuur te krijgen. Er kan daarna gewoon over de bedrading heen gelijmd worden. Kijk eens bij Domus Heating Portugal voor meer informatie (in het Engels) of bij Magnum vloerverwarming(Leverancier van Castelo)

Hoe moet ik de tegels snijden ?

De tegels worden makkelijk gezaagd met een tegelslijper. Deze zijn er als watergekoelde snij tafel of u kunt een haakse slijper gebruiken. U kunt makkelijk hoekjes wegslijpen.

Kunnen de tegels ook op een houten vloer gelegd worden ?

Laat eerst berekenen of de vloerbalken het gewicht van de tegels kunnen hebben. Zo niet, dan moeten de balken ondersteund worden. Leg over de plankenvloer triplex platen (min. 12 mm dik). Leg ze diagonaal op de voegrichting. Op de platen kunnen rechtstreeks tegels gelijmd worden. Er moet een flexibele tegellijm en voeg gebruikt worden om eventuele vering op te vangen. (verkrijgbaar bij de bouwmarkten)

Moet ik de tegels voegen ?

Omdat een Castelo vloer een patroon heeft moet de voeg minimaal zijn, anders loopt het patroon niet mooi door. Wij adviseren een voeg van maximaal 2 mm. Alleen natuursteenvoegsel dat geschikt is voor marmer gebruiken. Schoon werken, geen voegsel op de tegels laten intrekken. We adviseren een watervaste, flexibele voeg in de kleuren wit en jasmijn. Wij raden een grijze voeg af. Nooit voegen met synthetische kleurstoffen gebruiken !  (bv donkerrood of zwart)

Hoe slijtvast zijn de tegels?

Er bestaat een keuring voor de hardheid van tegels. Deze is echter niet van toepassing op de Castelo tegels. Doordat de kleur van het motief in een mal wordt gegoten en er een laag onstaat van ongeveer 4-5 mm, is het patroon door en door (zie hoe de tegel gemaakt wordt ). Daaronder zit een laag cement van 15-16 mm. Als de tegel slijt, slijt het patroon mee. De kleur wordt elke keer vernieuwd. In Portugal liggen deze tegels dan ook al 400 jaar lang.

Legt Castelo ook de tegels?

Wij leggen zelf niet. Wel kunnen wij u onderstaande bedrijven aanbevelen. Wij hebben hier zeer goed ervaring mee. Ze zijn zeer vakkundig en kunnen goed de patronen zien. Ze werken landelijk. Als u een andere tegelzetter neemt moet u beslist vragen of ze gewend zijn met patroon tegels te werken. Niets is vervelender dan een randje dat verkeerd om ligt.

Paul Zeeman Tegelwerken
Barneveld
06-51 862 067

De Graaff Tegelwerken
Drunen
06-517 528 24
www.degraafftegelwerken.nl

Goudsbloem
Chris Groeneveld 06 29085075
Hilversum (ook tegelzetter)
www.stucadoorsbedrijfgoudsbloem.nl

Novis Tegel en Marmerzetbedrijf
Emile hullebroeckstraat 41 d
3543 BZ utrecht
06-150 010 88
e mail ericsher@live.nl

Voor Castelo vloeren onderhoud en renovatie :
CP Vloeren onderhoud
Purmerend
Geen tegelzetter
tel 0299-429 617